Hier richt ik me met name op een beperkt aantal handzame tools die Business Intelligence kunnen ondersteunen bij de presentatie van gegevens, niet op tools om BI informatie te verzamelen en ook niet hoe u Business Intelligence organiseert (zie hierboven).
Er zijn veel tools op de markt, zowel opens-source als betaald, zowel simpel te gebruiken op uw desktop alsook waar een eigen server inrichting voor nodig is.
Hier geef ik uitsluitend een aantal ervaringen weer van een bepekrt aantal pakketten vanuit het perspectief van een Business Analist.

 

Qlikview

 

Qlikview is een uitgebreide tool die met name geschikt is om in te zetten binnen grotere organisatie met veel bronnen en veel gebruikers.
Het is technisch opgebouwd uit een aantal "lagen" maar in essentie heeft het een eigen database server en ontsluit functionaliteit dmv webserver en clients. Het is een "zware" oplossing.

 

Informatie kan gekoppeld worden aan realtime transactie databases maar ook datawarehouses en lokale bronnen zoals excel sheets. Ook xml pulling van data is mogelijk.
Qua functionaliteit kan het veel. Er kunnen vele flexibele slice-en-dice overzichten gemaakt worden in tabs-gewijze pagina's die dynamisch met elkaar gelinkt zijn. Grafische overzichten zijn goed te combineren met data selectie views en data-overzichten.

 

Het opzetten van overzichten kost echter redelijk wat werk en is complex. Hiervoor moet je een expert gebruiker zijn. Helemaal als er scripts gebruikt worden om data te combineren.
Het gebruiken van bestaande, reeds ingerichte overzichten kan uitstekend gedaan worden door "leken". Veel wijst zich zelf. Het meeste is via een webbrowser te ontsluiten.
Om performance te verbeteren kan ook output op vaste momenten gegenereerd worden en op vast lokaties geplaatst worden. Die inforamtie is  vervolgens van die (web)server op te vragen zonder toegang te moeten hebben tot Qlickview.

 

Licentiekosten van Qlikview zijn hoog. De waarde die het kan toevoegen is echter ook hoog.

 

Qliksense

 

Qliksense is een nieuwe produkt van Qlik.com.
Het is gericht op het makkelijk zelf kunnen koppelen van informatiebronnen (zwel simpele bronnen als complexe gelinkte bronnen en tabellen), en het snel doorgronden van data dmv grafieken en tabellen.
Het is zo gemaakt dat het werkt met drag-en-drop van gegevens. (Gecombineerde) Weergaves en filters kunnen bewaard worden voor hergebruik. Ook grafiekinstellingen kunnen bewaard worden. Er kan zelfs op informatie worden doorgezoomd door heel simpel een "lus" rondom een deel van een grafiek of data te leggen. Dat fungeert dan als filter en past dynamisch de weergaven aan. Zeer inventief.

 

Tevens kunnen er ook presentatie gemaakt worden binnen deze tool. 
Een erg goede en simpele tool zowel te gebruiken voor eenmalige analyse als terugkerende rapportages.
Het is een tool bij uitstek voor de business analist, maar is zelfs zo "versimpeld" in gebruik dat iemand met minder expertise er ook snel mee overweeg kan.
Qlicksense desktop is een gratis stand-alone produkt. Er is ook een uitgebreidere omgeving die breed ingezet kan worden a la Qlikview, maar dan net zo gebruiksvriendelijk als Qliksense. Het komt bij mij over als de "next generation"solution". Zeer goed en gebruiksvriendelijk.

 

Tableau Desktop

Tableau biedt (net als Qlik) verschillende produkten voor verschillende soorten toepassingen. Er is een Desktop omgeving (voor de Business Analist die veel nieuwe rapportages maakt cq single-user gebruik), maar ook een server omgeving, met daarbinnen verschillende smaken.
Tableau Desktop is een eenvoudige tool, die weliswaar even gewenning vergt om snel grafieken te kunnen bouwen, maar zeer overzichtelijk is.
Er zitten veel connectors bij, zelfs voor SAP etc. Natuurlijke kunnen ook lokale files (excel, dbase, access etc) gebruikt worden.
Per bestand kunnen meerdere weergaven gemaakt worden, inclusief op een landkaart geprojecteerde data. Zeer leuk.
Een diavoorstelling kan hier gemaakt worden doordat per grafiek een "sheet" wordt gemaakt, (net als mogelijk is in excel) en dan in presentatiemode elke tab/sheet te presenteren. Dit is dus minder uitgebreid dan Qliksense. Wel werkt het direct.
Net als bij Qliksense is het veel click-en-drag: het slepen van data elementen , dimensies en het kiezen van grafiektype.
Een zeer goede tool. Wel is Tableau Desktop per user aan de prijzige kant (bijna 1000 dollar).

JSN Venture is designed by JoomlaShine.com